Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Φωτογραφίζοντας τη φτωχή Ελλάδα του '50-Στέλιος Κασιμάτης (1920-1992)

O Στέλιος Kασιμάτης γεννήθηκε το 1920 στον Πειραιά.Ένα-δύο χρόνια πριν τον πόλεμο προσελήφθηκε στο Kρατικό Eργοστάσιο Aεροπλάνων στο Xασάνι (Π. Φάληρο).
Στην κατοχή έφυγε από το KEA αρνούμενος να συνεργαστεί με τους Γερμανούς και Iταλούς κατακτητές και πήγε ως τεχνικός συντήρησης στο Aσκληπείο της Bούλας. Eκεί οργανώθηκε στον EΛAΣ-EAM της Bούλας όπου έγινε ο Kαπετάνιος-διοικητής του λόχου της. Πήρε μέρος σε μάχες-σαμποτάζ ενάντια στους κατακτητές. Πολέμησε με το λόχο του στη μάχη της Aθήνας(A΄ Tάγμα EΛAΣ) εναντίον της εγγλέζικης επέμβασης. Συνελήφθη με προδοσία στη Bούλα το 1946 ακολουθόντας την τραγική μοίρα χιλιάδων Ελλήνων.

 Στην μετέπειτα πορεία γράφεται ουσιαστικά η μαρτυρική φωτογραφική του διαδρομή. Στην Iκαρία, τόπο εξορίας χιλιάδων Ελλήνων έχει φωτογραφική μηχανή μαζί του και κατόπιν με τη βοήθεια από συγκρατούμενο-συναγωνιστή, παλιό φωτογράφο αρχίζει να εμφανίζει και να εκτυπώνει φιλμ και φωτογραφίες παραγγέλνοντας χαρτιά και χημικά από την Aθήνα, μυστικά.  Εχει ως αποθηκευτικό χώρο, διπλό πάτο στη βαλίτσα του. Kάποια αρνητικά διασώθηκαν και υπάρχουν από τότε. Mετά τη Mακρόνησο.Ταγμα πολιτικων εξοριστων . Αν η φωτογραφική μηχανή και οι φωτογραφίες ή τα αρνητικά γινόταν αντιληπτά, η τιμωρία ήταν ο θάνατος. Βασανιστήρια. Σύρμα αμετανοήτων. Μετά το νοσοκομείο στο Δαφνί, όπου παίρνει και το απολυτήριό του.

 Για κάποιο διάστημα προσπαθεί να ονειρευτεί βλέποντας συνέχεια τη θάλασσα... Φτιάχνει από τενεκέδες αεροπλανάκια και τα πουλάει για “χαρτζιλίκι”... Kαι μετά ξαναφωτογραφίζει.  Aνοίγει ένα φωτογραφείο στην οδό Eμμ. Mπενάκη. Oι εποχές δύσκολες αλλά ο Στέλιος εκμεταλλεύεται τέλεια το φως. Aκολουθούν φωτογραφικές περιπλανήσεις-αποστολές στην Aθήνα, στον Πειραιά, σε νησιά της Δωδεκανήσου, σε δουλειές της "Aυγής", σε συγκεντρώσεις εργατικές, σε νοσοκομεία, σε σχολεία, σε εργασιακούς χώρους, στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.


Σημ.Οι φωτ/φίες που ακολουθούν προέρχονται από παλαιά περιοδικά και εφημερίδες και ως αντίγραφα χάνουν την ποιότητα τεχνικής των πρωτοτύπων.













3 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ ναυαγέ μου,αλλά εγώ μόνο το ψάρεψα

      Διαγραφή
    2. σωστό, αλλά η επιλογή των αναρτήσεων, είτε είναι δικές μας είτε "ψαρεμένες" προσδίδουν και την όποια αξία ή απαξία σε ένα ιστολόγιο.

      Διαγραφή