Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Πως αντιμετωπίζουμε τον έλεγχο εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

από Πολίτες ενάντια στα Χαράτσια

Πως αντιμετωπίζουμε τον έλεγχο εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

paidi
Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 19χρονου, η Νομική Ομάδα των “ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ” ενημερώνει τους πολίτες-χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τα δικαιώματά μας (με βάση το τι προβλέπει η νομοθεσία) σε περίπτωση ελέγχου:
Σύμφωνα με το άρθρο 325 Π.Κ. «όποιος με πρόθεση κατακρατεί άλλον χωρίς την θέλησή του ή του στερεί με άλλον τρόπο την ελευθερία της κίνησης του, τιμωρείται με φυλάκιση». Επομένως, όποιος (συνήθως ο οδηγός σε συνεργασία με τον ελεγκτή), περιορίσει με οποιονδήποτε τρόπο τον πολίτη π.χ. κλείνοντας τις πόρτες του λεωφορείου, ή εμποδίζοντας την κίνηση ή την έξοδό του από το όχημα, διαπράττει το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης (άρθρο 325Π.Κ.), το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα. Ο πολίτης έχει δικαίωμα να καταγγείλει το γεγονός στην αστυνομία και να ζητήσει την συνδρομή της. Τα αστυνομικά όργανα είναι υποχρεωμένα να συλλάβουν τον δράστη ή τους δράστες και να σχηματίσουν δικογραφία εις βάρος τους, τηρώντας όσα προβλέπονται στον Κ.Π.Δ. περί αυτοφώρου διαδικασίας. Αντίθετα ακόμη και μετά την «ποινικοποίηση» με τον Ν. 3920/2011 της αποφυγής πληρωμής εισιτηρίου , η οποία πλέον διώκεται ως πταίσμα (391 Π.Κ.) , εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 275 και 409 Κ.Π.Δ. από όπου προκύπτει ότι κανένας πολίτης ( επομένως ούτε ο ελεγκτής η ο οδηγός) δεν έχει δικαίωμα να συλλάβει ο ίδιος δράστη πταισμάτων. Επιπλέον η συγκεκριμένη πράξη «αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου» διώκεται ΜΟΝΟ κατ’ έγκληση, η οποία προϋποθέτει συγκεκριμένη εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. της αντίστοιχής εταιρείας (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ κλπ), την οποία δεν διαθέτει ο εκάστοτε ελεγκτής!!!
Συμπερασματικά :
1. Κατά τη διάρκεια του έλεγχου δίνουμε τα στοιχεία μας στον ελεγκτή εάν εμείς θέλουμε και δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει σε καμία περίπτωση.
2. Αν υπάρξει παρουσία αστυνομικού οργάνου (το οποίο δεν είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε) του δίνουμε τα στοιχεία μας, προκειμένου να αποφύγουμε την ταλαιπωρία της μετάβασης μας στο Α.Τ. και σε περίπτωση παράνομης κατακράτησης μας ζητάμε την άμεση σύλληψη των δραστών.
3. Σε κάθε περίπτωση αν κρατηθούμε παράνομα από οποιονδήποτε πολίτη (ελεγκτή, οδηγό κ.λ.π.), η είμαστε μάρτυρες τέτοιας παράνομης συμπεριφοράς, ζητάμε την άμεση συνδρομή της αστυνομίας και την σύλληψη των δραστών η του δράστη με την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
4. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και ζητάμε τη συνδρομή των συνεπιβατών μας , καθώς και στοιχεία τους, ώστε σε περίπτωση παράνομης κατακράτησης να έχουμε μάρτυρες.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ:

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ!
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ!
ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ!

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!

6 σχόλια:

  1. καλημέρα

    χρήσιμες πληροφορίες γκράτσιας

    αν και πάντα πλερώνω στα μμμ από θέση αρχών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. akrat,ξέρεις όμως ότι κάποιες αρχές προϋποθέτουν και έχουν όριο το πορτοφόλι.Όταν είναι άδειο τι γίνεται?
      Δευτερευόντως,το ληστρικό ύψος εισιτηρίου (σχέση με βασικό μισθό)και η προπαγάνδα ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ,τα λαικά στρώματα για να κλέβουν αυτοί.

      Διαγραφή
  2. Μια μικρή επανάσταση για έναν τόσο άδικο θάνατο.ΜΠΡΑΒΟ Λύσιππε.Καιρός να αρχίσουμε.Λία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θεωρία της ανυπακοής ως μέθοδος αντίστασης, ήδη μετρά 2 αιώνες ζωής και ξεκίνησε με το θέριεμα του καπιταλισμού στις ΗΠΑ.

      Διαγραφή
  3. Ξεκίνησε με τον Θορώ,ο οποίος δεν πλήρωνε φόρους ως πολιτική ανυπακοή,νομίζω,ενάντια στη δουλεία.Δυστυχώς με το θέριεμα του καπιταλισμου,αυτοί που δεν υπακούουν και δεν πληρώνουν φόρους,είναι οι απανταχού πλούσιοι.Στη χώρα μας οι ραγιάδες,τρέχουν μη χάσουν τις ημερομηνίες και τους πάρουν τα σπιτάκια τους,τα οποία θα πάρουν έτσι ή αλλιώς.Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο έτσι είναι,μα σκέψου ότι σήμερα ζούμε κείνο το παλιό "θα σε τυλίξω σε μιά κόλλα χαρτί" δηλ.στυγνά μπορούν να τα πάρουν όλα απο τα γραφεία τους,και κείνο το καλύβι στο χωριό να το πάρει το κοράκι και να το μοσχοπουλήσει στο Γερμανό,ερήμην σου.
      Έτσι παράγεται μελετημένα ο φόβος και τρόμος για τον αδύνατο...
      Χαιρετώ

      Διαγραφή