Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Συνέχεια στη σφαγή του Περισσού..

απο peiratiko reportaz

Το παρακάτω διαφωτιστικό κομμάτι με στοιχεία για τις συνολικές(22) απολύσεις δημοσιογράφων στο “Ριζοσπάστη” ανάρτησε ο δημοσιογράφος Κυριάκος Ζηλάκος, απολυθείς και ο ίδιος από την εφημερίδα του ΚΚΕ, στη σελίδα του στο facebook.
ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ «ΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ» ΣΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
————————————————
Σε νέο κύμα απολύσεων δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη» προχώρησε σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει ο μήνας, η «συντροφιά» (ΣΙΑ) που κατέχει το ΚΚΕ και ελέγχει τον «Ριζοσπάστη». Απολύθηκαν ο Νίκος Πέρπερας, μετά από 32,5 χρόνια παρουσίας στην εφημερίδα (από το 1981), ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια κάλυπτε το ρεπορτάζ των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, έχοντας στο ενεργητικό του πλήθος αποκαλύψεις και έρευνες, επίσης απολύθηκε η Ελένη Αρυρίου, μετά από 23 χρόνια στη σύνταξη ύλης της εφημερίδας και υπεύθυνη για τη σελιδοποίηση της κυριακάτικης έκδοσης του «Ριζοσπάστη».
Η ΣΙΑ του Περισσού τρομοκρατημένη από την έκταση που θα μπορούσε να πάρει μια δυναμική αντίδραση των δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη» που μένουν απλήρωτοι για πάνω από 8 μήνες, έσπευσε πανικόβλητη να απολύσει δύο ακόμα δημοσιογράφους, τόσο για να απενεργοποιήσει τους συγκεκριμένους, όσο και για να τρομοκρατήσει τους εναπομείναντες που περιμένουν καρτερικά και μοιρολατρικά το τέλος, άλλοι από το φόβο της ανεργίας και άλλοι φορώντας τον φερετζέ της «κομματικότητας».
Την ίδια ώρα «προσλαμβάνουν» συνταξιούχους, τάχα ως «εθελοντές» οι οποίοι όμως εισπράττουν ένα ποσόν και ταυτόχρονα ολόκληρη τη σύνταξη τους, όπως πχ ο «συνταξιούχος» Γιάννης Ζαγγανάς ο οποίος περιφέρεται μεθυσμένος στην ΕΣΗΕΑ βρίζοντας όποιον βρει μπροστά του, η επίσης «συνταξιούχος» Βαρβάρα Γούτσου που πουλάει κομματικότητα εισπράττοντας μισθό και σύνταξη, καθώς και άλλοι των οποίων η διαδρομή δεν μας επιτρέπει να πούμε δημόσια τα ονόματά τους. Ολοι αυτοί από τη μια εισπράττουν τη σύνταξή τους και από την άλλη βάζουν πλάτες, με το κομματικό αζημίωτο, για να γίνουν απολύσεις εργαζομένων στο «Ριζοσπάστη».
Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση και άλλων «εθελοντών», κυρίως στη σύνταξη ύλης-σελιδοποίηση, στους οποίους υπόσχονται εργασία με βάση τον μνημονιακό βασικό μισθό των 500 ευρώ τον μήνα, μετά βέβαια από ένα ή δύο χρόνια «πρακτικής» που θα είναι απλήρωτοι. Μάλιστα τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνονται οι νέες «προσλήψεις» στον «Ριζοσπάστη» αλλά και οι εξαιρέσεις από τις απολύσεις, είναι οι οικογενειακές σχέσεις και κουμπαριές με στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ.
Μετά και τις τελευταίες απολύσεις, το σύνολο των απολυμένων δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη» από την πρωτοχρονιά του 2013 που έγιναν οι πρώτες απολύσεις, έως σήμερα φθάνει τους 22. Η ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίζει να λειτουργεί σαν στυγνός εργοδότης που απολύει – αποκεφαλίζει όποιον διεκδικεί τα εργασιακά του δικαιώματα. Έτσι λοιπόν από τους 7 δημοσιογράφους που έκαναν χρήση ένδικων μέσων για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα μετά από ένα και πάνω εξάμηνο παύσης πληρωμών, έχουν ήδη απολυθεί και οι 7. Επίσης εφαρμόζοντας πιστά την πιο ακραία εργοδοτική πρακτική απολύει συστηματικά όσους δημοσιογράφους «τόλμησαν» να ζητήσουν τη στήριξη του σωματείου τους, της ΕΣΗΕΑ. Από τους 15 (δεν περιλαμβάνονται οι «παρατηρητές») που πήραν μέρος στη συνέλευση των δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη» την οποία συγκάλεσε το Φλεβάρη το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στα γραφεία της, ήδη έχουν απολυθεί 10 και αναμένεται συνέχεια τους επόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι από τους 83 δημοσιογράφους που δούλευαν στο Ριζοσπάστη (44 μέλη του ΚΚΕ και 39 μη μέλη) έως το Δεκέμβρη του 2012 έχουν απολυθεί 22 (ανάμεσα τους 6 μέλη) με στόχο να μείνουν 30-40 οι πλέον αρεστοί και υποτακτικοί στην κομματική ηγεσία. Βέβαια, κανείς δεν ξέρει πόσοι άλλοι πληρώνονται από το μισθολόγιο του «Ριζοσπάστη», αφού η διεύθυνση της εφημερίδας (Σ.Λουκάς – Π. Αλέπης) στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είχαν κάνει λόγο για 130 εργαζόμενους! Όλα αυτά βέβαια τα κάνουν έχοντας και τις πλάτες του κυβερνητικού μηχανισμού καθώς τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης από το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) όπου τάχα δεσμεύτηκαν εγγράφως μετά την προσφυγή της ΕΣΗΕΑ πως θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους εργαζόμενους του «Ριζοσπάστη». Δέσμευση που έγινε αποδεκτή από το ΣΕΠΕ και έτσι δεν υπήρξαν παραπέρα ενέργειες χωρίς όμως ποτέ να γίνει έλεγχος αν τελικά τηρήθηκε. Βέβαια όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της εργοδοσίας του «Ριζοσπάστη» αλλά από τότε εντάθηκαν οι απολύσεις και αυξήθηκαν οι μήνες που είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη».

Στόχος της εκκαθάρισης που γίνεται είναι να απολυθούν όσοι δεν είναι μέλη του ΚΚΕ και από αυτούς που είναι μέλη οι μη αρεστοί στη ηγεσία του Περισσού και κυρίως όσοι εξέφρασαν μια διαφορετική άποψη στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (Γ.Πετρόπουλος, Μ. Χολέβας). Η ΣΙΑ του Περισσού, που κατέχει το ΚΚΕ παραδίδει μαθήματα προς όλους τους εργοδότες για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής καθυπόταξης και εξόντωσης των εργαζομένων με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση. Οι εμφανείς επιχειρήσεις του ΚΚΕ Ριζοσπάστης, 902 και Τυποεκδοτική, έχουν εξελιχθεί σε ένα πιλοτικό εργαστήρι εφαρμογής των νέων εργασιακών σχέσεων, ώστε στο τέλος να μείνουν μόνο όσοι θα πληρώνονται με τον κατώτερο μισθό των 500 ευρώ, ενώ ήδη στην Τυποεκδοτική και στο πόρταλ του 902 γίνονται προσλήψεις νέων κάτω των 25 ετών με μισθό 400 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου